Zorg goed voor je darmen na borstkanker

zorg goed voor je darmflora

Herken jij dat ook? Dat je tijdens en na de behandelingen voor borstkanker zo’n last van je buik hebt? En misschien ook wel last van winderigheid? Of dat je stoelgang niet meer is wat het geweest is?

Grote kans dat de behandelingen je darmen op achterstand hebben gezet. En niet alleen je darmen zelf hebben te lijden gehad. Zeker ook de bewoners van jouw darmen, de darmflora.

Een gezonde darmflora is essentieel bij jouw herstel!

En nee, daar is echt niets engs aan. Iedereen heeft deze bacteriën in z’n lijf. Het is juist een probleem als je ze niet hebt.

Want de darmflora spelen een essentiële rol bij jouw herstel. Ze zijn van invloed op hoe jouw stoelgang verloopt. Maar ook of jij lekker in je vel zit of dat jij je juist moe voelt. En of je je gelukkig voelt of juist verdrietig.

Wel zo belangrijk om goed voor je darmflora te zorgen!

De darmflora is net een ecosysteem in het klein

Bij gezonde mensen zijn de darmen heel dichtbevolkt. Net als in de stad. Daar wonen ook allerlei soorten mensen vlak op elkaar gepakt.

Want niet alleen het aantal is belangrijk. Ook dat je veel verschillende soorten van deze hele kleine beestjes hebt.

Dat zit namelijk zo. Met een gezonde en gevarieerde darmflora ben je beter bestand vreemde indringers tegen te houden. Je weerstand is beter.

Maar hoe anders is het als de darmflora is verwoest door chemo, bestraling en medicijnen. Dan krijgt allerlei vreemd gespuis een kans. Parasieten en ziekteverwekkers zoals virussen en schadelijke bacteriën.

Gewoon via de voeding

Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om je darmflora weer in betere conditie te krijgen. En nee, dat zijn niet Yakult en Vifit. Hoe bekend deze ook zijn.

Er zijn alternatieven zonder al die suiker. Die net zo gemakkelijk zijn. En zeker zo belangrijk: ze zijn vele malen lekkerder en gezonder.

Gewoon via de voeding. Want sommige voeding bevat heel veel van dezelfde soorten beestjes als in onze darmen zitten. Bijvoorbeeld melkzuurbacteriën.

En deze kun je gewoon binnenkrijgen als je bijvoorbeeld yoghurt of zuurkool eet. Nou, dat is wel te doen. Toch?

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marjan Smorenburg

Ik help vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker en die daar veel schade en bijwerkingen van ondervinden. Ik help ze met het aanpassen van hun voeding en leefstijl. Zodat ze weer fit en energiek genoeg zijn om het leven te leiden zoals zij zich dat wensen.

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x