Waarom je suiker beter kunt laten staan? Deel 1

Zoetigheid. We hebben daar allemaal een zwak voor. En dat is niet toevallig.

Onze drang naar suiker begint al in de kindertijd. Moedermelk bevat veel suikers en heeft een zoete smaak. Ook geeft het veel snelle energie. Dit kunnen baby’s goed gebruiken. Ze maken immers tijdens hun eerste jaar een enorme groeispurt door.

En ook onze verre voorouders hadden al een voorkeur voor de zoete smaak van bijvoorbeeld knollen en wortels. Energierijk voedsel. Zodat ze konden overleven in tijden dat er niet veel eten te vinden was.

Nu overdaad aan suiker

Maar in onze huidige maatschappij is het eigenlijk net andersom. Er is een overdaad aan eten. Echte honger bestaat in onze westerse maatschappij haast niet meer. Nee, integendeel. We eten eerder veel te veel. Nog nooit lag er zo’n groot aanbod in de winkels. En als dit allemaal gezond voedsel was, dan was er geen probleem. Maar helaas. Het meeste voedsel is tegenwoordig niet zo gezond. En bevat vaak teveel suiker. Zelfs in producten waarvan je het niet verwacht, zit het in.

Ziekenhuizen

En zelfs in de ziekenhuizen is het grootste deel van het aanbod ongezond. Dit is juist dé plek waarvan je verwacht dat alles op gezondheid is gericht. Maar nee hoor.

Kroketten, witte broodjes, croissantjes en gebak in de restauratie. Fabrieksbrood, zoet broodbeleg, zoete toetjes als je bent opgenomen. Bij de chemo krijg je een cup-a-soup. Na de operatie een waterijsje. En cola krijg je als je misselijk bent.

Veel suiker. Ja, ook in de cup-a-soup. Waar je het niet in verwacht.

Suiker als troosteten lijkt het. We maken zulke nare dingen mee en suiker verzacht misschien de pijn.

Een groeiend probleem voor onze gezondheid…..

De gevolgen voor onze gezondheid zijn duidelijk merkbaar. Maar liefst de helft van de Nederlanders heeft al overgewicht. Om maar niet te spreken over al die andere ziektes waar suiker een aandeel in heeft.

Eén van die ziektes is kanker. En nou weet ik dat de medische wereld het hier niet mee eens is. Kanker is in hun visie een genetisch veroorzaakte ziekte (behalve bijvoorbeeld longkanker waarbij erkend is dat roken een rol speelt). Maar vergeet niet dat de financiële belangen van de voedingsindustrie enorm zijn. En dat die een grotere rol spelen dan je misschien denkt.

En wat ook meespeelt. De meeste artsen hebben in de eerste plaats verstand van medicijnen. En niet van voeding. Wist je dat de artsenopleiding maar 1 dagdeel les in voeding geeft. En dat voor een opleiding die zomaar 6 jaar duurt. Ongelooflijk hé.

Tijden veranderen

Eigenlijk zijn we allemaal een soort van gehersenspoeld. Misschien komt dat wel doordat we suiker zo lekker vinden. We willen het daarom niet weten dat teveel suiker niet goed voor ons is. We steken onze kop in het zand.

Maar stukje bij beetje veranderen er dingen. Niet voor niets is nu het koolhydraatbeperkte dieet zo in opmars. Zelfs in de medische wereld. Diabetes type 2 blijkt omkeerbaar. Als je maar je voeding aanpast richting het mediterrane dieet. En dus suiker voor het overgrote deel uit je voeding weglaat.

En hoe zit het bij jou?

Eet jij veel suiker? Of heb je eigenlijk geen idee? En vind je ook dat het beter voor je is om suiker te beperken. Laat het me weten in het reactieveld hieronder!

Mijn volgende blog

Deze blog is een eerste in een serie van twee over suiker. Wil je meer weten? Lees dan vooral deel 2. Ik vertel je hierin waarom het belangrijk is matig te zijn met suiker. En waarom dit speciaal voor jou belangrijk is, als iemand die net is behandeld voor borstkanker.

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Marjan Smorenburg

Ik help vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker en die daar veel schade en bijwerkingen van ondervinden. Ik help ze met het aanpassen van hun voeding en leefstijl. Zodat ze weer fit en energiek genoeg zijn om het leven te leiden zoals zij zich dat wensen.

Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x